Kinderopvang Boartershiem
Kinderopvang, voorschoolse en naschoolse opvang

Peuteropvang Akkrum

Welkom bij peuteropvang Akkrum een peuteropvang met vaste peuterjuffen die samen met de kinderen op ontdekking gaan. Bij onze peuteropvang komen kinderen uit Akkrum, Aldeboarn, Terherne en Jirnsum samen. 


De locatie


Peuteropvang Boartershiem in Akkrum is gevestigd in het Mienskipssintrum Leppehiem daar waar jong en oud samen komen. De locatie geeft ons de gelegenheid om samen met de senioren verschillende activiteiten te ondernemen. De activiteiten bestaan uit samen een boekje lezen, een puzzel maken, oud Hollandse liedjes zingen en samen bewegen. Op vrijdag staat er een vast gym moment met de pakes en beppes op de planning. Verder eten we ons fruit op regelmatige basis in het Fermidden. Fermidden is de algemene koffiezaal waar alle pake's en beppe's samen komen. In samenwerking met de welzijn coaches van het Leppehiem doen de peuters mee aan peuters tegen kwalen. Een prachtig programma waar mooie vriendschappen ontstaan en wij onderling veel van elkaar leren. 


Inrichting peuterlokaal


Het lokaal is zo ingericht dat iedere peuter zijn of haar talent kan ontdekken. 


Er is een muur waarop het dagritme visueel weergeven staat net als de kleur van de dag en het weer. Een woordparaplu met het woord van de maand. Elke maand krijgen peuters een nieuw woord aangeboden. Bijvoorbeeld schoenlepel tijdens de introductie wordt er een verhaaltje verteld en zit er een echte schoenlepel verstopt in de doos. De tweede week gaan we met behulp van de schoenlepel schoenen aantrekken. Een derde week speelt (rollenspel) de peuterjuf mee in de opgemaakte schoenwinkel. Een vierde week gaan de kinderen zelfstandig in de schoenenwinkel spelen waarbij de schoenlepel aanwezig is.


De zandtafel heeft een centrale plaats in het lokaal. Spelen met zand stimuleert zowel de grove en fijne motoriek. Peuters spelen samen, voelen het zand en kunnen vormpjes maken, een zandloper maken, sloten graven, zand wegen op de weegschaal etc. De peuter kan bij ons ook zijn of haar creativiteit kwijt samen verven, kleien, dansen en liedjes zingen. 


Ook is er een huishoek met poppen, een keukentje en verschoontafel aanwezig. Peuters kunnen de huishoek uitbreiden met de winkel. Natuurlijk mag een bouwhoek niet ontbreken. In onze bouwhoek kunnen kinderen bouwen met grote ESDA blokken, een Haagse set blokken, Kapla en duplo. Er zijn twee kleinere hoeken aanwezig met een poppenhuis en een auto / dinohoek. 


Peuters bij ons rustig aan de tafel een puzzel maken en in de leeshoek een boekje lezen. En we hebben voldoende verkleedkleding waarin een peuter zichzelf kan omtoveren tot een ninja, prinses, piraat, kok etc.


Verder zijn de cijfers 1 t/m visueel zichtbaar op de groep. Samen met de kinderen leren we spelenderwijs tellen. Dit doen wij bijvoorbeeld door een gezelschapspelletje in de kring. 1x buigen, 2x springen etc. We gebruiken onze vingers om het aantal zichtbaar te maken. Nog een voorbeeld is om samen de hoeveelheid auto's in de juiste hoepel te leggen. Inrichting buitspeelruimte


Wij mogen bij Boartershiem genieten van een omheinde binnentuin. In deze tuin kan de peuter zich heerlijk bewegen er is een grote zandbak aanwezig, een klim en klauter piratenschip, voetbalgoaltjes, een buitenkeuken, een levensechte konijn, autobanden om de creativiteit los te laten gaan. Ook kunnen de kinderen fietsen, auto's, steps en zandbak accessoires uit het hok tevoorschijn halen.

Buiten spelen doen wij elke dag. Wij gaan ook op avontuur in het dorp Akkrum. Een speeltuinbezoek, samen een kleine boodschap bij de Poiesz halen, kastanjes zoeken of gewoon een wandeling maken vinden wij fijn om samen met de peuters te doen. Onderweg is er zoveel te zien en te ontdekken. Peuters zien de kleinste kriebelbeestjes en hier besteden wij aandacht aan. Ook kunnen de peuters leren schommelen, springen, glijden en samenwerken in een speeltuin.


Vroegschoolse educatie (vve)


Wij werken met de methode Piramide. De methode waar spelend ontdekken voorop staat. Daarnaast heeft de vve methode Piramide een doorgaande lijn naar de basisschool (0 - 7 jaar).  De pop Pippa heeft een centrale plaats in ons programma, samen met Pippa gaan wij op ontdekkingstocht. Elke week sturen wij alle ouders via Bitcare informatie over Piramide voor thuis. Ouders kunnen (niet verplicht) samen met hun peuter hiermee op ontdekking. Samen plezier hebben staat voorop. 


Dagritme


We nemen je mee in het dagritme van de peuteropvang. Om kwart over 8 is de peuter welkom en is het tijd voor een spelinloop. Samen met de peuter kunnen ouders een boekje lezen, samen ergens mee spelen, de zelfgemaakte creaties bekijken of een puzzel maken. Voor een spelinloop is er 15 minuten voor de ouders gereserveerd, vervolgens zwaaien wij samen met de peuter de ouders uit. Vrij spelen duurt tot 09:15 uur tijdens het vrije spel kunnen de peuters aan de slag in het kindaterlier. In het kindaterlier gaan ze samen knutselen met de leidster of de aanwezige stagaire. 


09:15 wordt er opgeruimd en gaan de peuters in de kring. In de kring bespreken we de kleur van de dag, maken we het gebaar van de dag en bekijken we het weer. Daarna gaan wij interactief voorlezen uit het boek. Leuk aan interactief voorlezen is dat de eerste keer begint met een klein toneelstukje en het bekijken en bespreken van het boek. In de tweede week lezen wij het gehele boek voor. De derde week wordt het boek door de peuterjuf voorgespeeld met knuffels, poppen of ander aanwezig materiaal ook worden en vragen gesteld. De vierde week gaan de peuters samen met de peuterjuf ontdekken of iedereen nog weet wat er gebeurd, daarnaast worden er verdiepingsvragen gesteld. Natuurlijk mag samen muziek maken niet ontbreken. Er worden in één maand 2 liedjes gezongen, waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van handgebaren, muziek instrumenten of het inzetten van spel. Na het bewegen in de kring wordt de ontdekplaat van Piramide aangezet en gaan we met Pippa op ontdekking. Horen de peuters ook de wind? Zie jij waar een egel is? Indien de peuters nog zin hebben sluiten wij de kring af met een windwaaier waarbij de peuters kunnen bewegen. 


09:45  is er een gezamenlijk toilet moment. De kinderen gaan na het handenwassen aan tafel voor het fruit moment.

10:15 gaan alle peuters buitenspelen. Tijdens het buitenspel kunnen de peuters vrij spelen. Het buiten spelen wordt afgesloten door een buitenactiviteit bijvoorbeeld een lied waarbij de grote parachute tevoorschijn wordt gehaald.


11:15 is er een gezamenlijk toiletmoment, waarna de peuters handen wassen en aan tafel gaan.

11:30 de peuters smeren bij ons zelf hun brood. Wij bieden de peuters gezond beleg aan en een beker thee met melk. De tafel wordt gezamenlijk afgeruimd. 

12:00 - 13:00 is er vrij spel voor de kinderen. De peuterjuffen benutten deze tijd om individuele activiteiten te doen met de kinderen of juist een activiteit in een kleine groep. Bijvoorbeeld kinderen die jonger zijn en wat moeilijker meekomen tijdens de groepsactiviteiten zal de peuterjuf eerst met de jongste kinderen een voorbereide activiteit organiseren zoals het bekijken en benoemen van lichaamsdelen in de spiegel. Als dan de groepsactiviteit lichaamsdelen benoemen wordt uitgevoerd zijn de jongste peuters bekend met de lichaamsdelen waardoor de jongste peuters meer mee kunnen komen in de groep. 

Daarnaast is een fijn moment om samen verder te knutselen, knippen, plakken, verven, kralen rijgen, puzzelen, voorlezen uit een boekje etc. De jongste peuters die na het eten wat moe zijn kunnen even op de schoot bij de peuterjuf zitten en opladen om daarna weer zelf verder te spelen.


Peuterjuffen


Nienke van den Be

VVE gecertificeerd en 3F

Inge Bouwman

VVE gecertificeerd en 3F

Rianne Meetsma

VVE gecertificeerd en 3F


Wybrich Wijnia
20 minutengesprekken 


Jaarlijks plannen wij twee vaste momenten om samen met jullie als ouders de ontwikkeling en het welbevinden van jullie peuter te bespreken. Voor elk gesprek reserveren wij 20 minuten. Naast de 20 minuten gesprekken is er voldoende tijd om informatie uit te wisselen tijdens het haal- en brengmoment. Vanaf de start van september 2024 krijgen peuters als ze 4 jaar worden een kindmap mee met een knutsel een verhaaltje en foto's een herinnering voor later! 

Elke dag krijgen de ouders een dag verslag in de persoonlijke omgeving van hun kind. Ook wordt er elke dag een foto geplaatst.


Feest


Ouders mogen vanaf september 2024 samen met hun peuter feest vieren op de peuteropvang. De ouder mag om 10:00 uur aanschuiven voor het fruit eet moment. Tijdens dit moment worden de traktaties uitgedeeld en er word gezonden voor de jarige job. De peuter krijgt van de peuteropvang een kleinigheidje mee naar huis. Om kwart voor 11 is het weer tijd voor de ouder(s) om te vertrekken. 


Meeloop ochtend


Ouders kunnen aangeven of zij belang hebben bij een meeloop ochtend. Als ouder mag je dan een hele ochtend meedraaien en ontdekken wat hun peuter een dagdeel beleeft. 


Wist je dat?

Bij ons peuters uit verschillende dorpen onze peuteropvang bezoeken?  Aldeboarn, Terherne, de Veenhoop, Akkrum, Grou en Jirnsum.


Tussen 2 en 2,5 jaar peuters ook eerder opgehaald mogen worden, indien de peuters het tot 13 uur nog niet redden? Samen jullie ouders maken wij hier afspraken over. 


Openingstijden


Maandag t/m vrijdag van 08:15 - 13:00

Gesloten op nationale feestdagen en studiedagen van OBS Akkrum en de Hasperschool. Kinderen met een VVE indicatie kunnen deze studiedag ruilen met een andere dag.


Pakketafname:


 • VVE indicatie 40 weken pakket
 • Zonder VVE indicatie 39 weken pakket i.v.m. de studiedagen OBS Akkrum en de Hasperschool (wordt per schooljaar z.s.m. bekend gemaakt).
 • Tarief: 10,25 euro per uur per kind.
 • Inbegrepen bij het tarief: fruit, drinken en een broodmaaltijd. 
 • Een dagdeel ruilen is mogelijk zolang de kindratio en de groepsomvang het toelaat. Wij kunnen geen ruildagen garanderen.
 • Pakketafname i.c.m. kinderopvang? Dit is mogelijk echter is afname van een dagopvang verplichte afname van een hele dag. De peuters die de kinderopvang bezoeken kunnen tussen 7 - 8 uur gebracht worden in het kinderopvang lokaal vervolgens haalt de peuterjuf de kinderen op om mee te nemen naar het peuterlokaal. Beide lokalen zijn verbonden door een korte hal. In de binnentuin kunnen alle kinderen spelen. De baby en de dreumes hebben een eigen speelplaats in de omheinde binnentuin.


Aanmelden 


Gesloten op studiedagen en schoolvakanties van de basisscholen in Akkrum.


 • Maandag 30 september
 • Woensdag 9 oktober 2024
 • Vrijdag 6 december 2024 ( beide scholen)
 • Woensdag 29 januari
 • Donderdag 6 februari 2025
 • Maandag 24 februari 2025 (Ambiondag/ beide scholen)
 • Donderdag 27 maart
 • Maandag 31 maart 2025
 • Dinsdag 10 juni 2025
 • Vrijdag 27 juni 2025 ( voor Merke)
 • Maandag 30 juni (na de Merke).
 • En een lesvrije dag op Vrijdag 11 juli 2025.
 
Opbellen
E-mail
Info